Ειδικός Καρδιολόγος Ενηλίκων και Παίδων

Προαθλητικός έλεγχος

askisis00

Στόχος της άθλησης

Ο στόχος της άθλησης, πέρα από τον ψυχαγωγικό και κοινωνικό στόχο που έχει για τα παιδιά (να τα ενσωματώνει στο κοινωνικό σύνολο κάνοντας νέους φίλους και υπακούοντας στους «κανόνες»  του παιχνιδιού, βάζοντάς τους όρια), έχει και σημαντική επίδραση στην καρδιά και το αγγειακό τους  σύστημα.

Επιτυγχάνει καλύτερη σωματική διάπλαση, ενώ η σωματική δραστηριότητα έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί μέθοδος πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού νοσημάτων, συμπεριλαμβανομένου της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας, της παχυσαρκίας, του Σακχαρώδη διαβήτη, στην ισχαιμική καρδιοπάθεια και την καρδιακή ανεπάρκεια.

Είναι καλό να αθλούμαστε ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά;

Η καθημερινή άσκηση, ερασιτεχνικά, είτε είναι αερόβια, είτε αναερόβια, έχει την ιδιότητα να δρα ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα διαμέσου παραγωγής και έκκρισης ουσιών, που ευοδώνουν την αγγειοδιαστολή και προστατεύουν τα αγγεία μας από θρομβώσεις, ενώ παράλληλα οδηγούν ολόκληρο τον οργανισμό μας σε μα προσαρμογή – επαναρρύθμιση του, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ΑΠ, η χοληστερίνη μας, η καρδιακή μας συχνότητα, το σωματικό μας βάρος. Έτσι το μυοκάρδιο σε κατάσταση ηρεμίας λειτουργεί με πιο «ξεκούραστο τρόπο».

Η επαγγελματική άθληση είναι ευεργετική μόνο όταν δεν συνοδεύεται από «συμπληρώματα» ιδιαίτερα ορμονικά. Όταν οι αθλητές υψηλού επιπέδου ενσωματώσουν διαφόρων ειδών βοηθήματα, ακόμα και με «ιατρική καθοδήγηση», τότε η προσαρμογή του οργανισμού είτε δεν είναι η φυσιολογικά αναμενόμενη, είτε είναι υπέρμετρα προσαρμοσμένη και ουσιαστικά περνούμε σε μια γκρίζα ζώνη, που από ευεργετική η άσκηση γίνεται αντιθέτως επιζήμια. Συνοψίζοντας απαντάμε ναι στην επαγγελματική άθληση υψηλού επιπέδου, απαλλαγμένη όμως από πρακτικές που δημιουργούν αμφιβολίες.

Κινδυνεύουν όσοι αθλούνται;

Ο αθλητισμός ερασιτεχνικός ή επαγγελματικός δεν αποτελεί το αίτιο θανάτου, που κατά καιρούς μαθαίνουμε από τα μέσα ενημέρωσης. Προδιαθέτει σε αυτόν μόνο στην περίπτωση σοβαρών αδιάγνωστων καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια, αρρυθμιογόνος  μυοκαρδιοπάθεια, συγγενείς ανωμαλίες των στεφανιαίων, κληρονομικά νοσήματα που δημιουργούν κακοήθεις αρρυθμίες κ.α.

Καρδιαγγειακός έλεγχος

Ένας πλήρης καρδιαγγειακός έλεγχος σε όσα παιδιά και ενήλικες αθλούνται είτε σε επαγγελματικό επίπεδο είτε σε ερασιτεχνικό είναι απαραίτητος.

Έτσι σε ηλικίες κάτω των 35 ετών θα πρέπει να λαμβάνεται ένα λεπτομερές οικογενειακό – ατομικό ιστορικό του αθλούμενου, κλινικές εξετάσεις (ακρόαση, μέτρηση της αρτηριακής πίεσης και στα δύο χέρια, ακρόαση και ψηλάφηση όλων των μεγάλων αγγείων) και τέλος Ηλεκτροκαρδιογράφημα 12 επαγωγών σε ηρεμία)

Εάν υπάρχουν παθολογικά ευρήματα, τότε ο έλεγχος περιλαμβάνει triplex καρδίας, δοκιμασία κοπώσεως ή άλλες λειτουργικές δοκιμασίες κοπώσεως 24ωρη ηλεκτροκαρδιογραφική παρακολούθηση, κ.α.

Σε ηλικίες άνω των 35 θα πρέπει να εκτιμάται ο καρδιαγγειακός του κίνδυνος και να εξετάζονται αναλόγως.

Αιφνίδιος θάνατος

 Στην Ελλάδα η σχετική καταγραφή που έγινε στην Αττική και τις Κυκλάδες έδειξε ένα εντυπωσιακό αρνητικό αποτέλεσμα: 134 αιφνίδιους θανάτους σε διάστημα 4 χρόνων. Αυτό ισοδυναμεί με 2-3 τουλάχιστον αιφνίδιους καρδιακούς θανάτους νέων το μήνα, στην περιοχή της Αττικής και των Κυκλάδων που έγινε η μελέτη.

Η βασικότερη αιτία είναι η υπερτροφική μυοκαρδιοπάθεια. Αν μεταφέρουμε τα επιδημιολογικά δεδομένα άλλων χωρών ΗΠΑ  που μιλούν για ένα επιπλέον 0,2-0,3 % στη χώρα μας, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 20000 – 30000 άνθρωποι με το νόσημα αυτό, που είναι εν δυνάμει σε κίνδυνο.

Άλλα νοσήματα που θεωρούνται υπεύθυνα για το νεανικό αιφνίδιο θάνατο είναι:

  • Συγγενείς ανωμαλίες στεφανιαίου
  • Αθηρωματική νόσος
  • Αρρυθμιογόνοε μυοκαρδιοπάθεια
  • Σύνδρομο μακρού QT
  • Σύνδρομο Brugada
  • Διατατική μυοκαρδιοπάθεια
  • Διαταραχές κολποκοιλιακής αγωγής
  • Μυοκαρδίτιδα
  • Στένωση Ισθμού αορτής

Συμπέρασμα

Μόνο όταν όλοι οι επαγγελματίες υγείας είναι ενήμεροι και σε εγρήγορση, υπάρχει η δυνατότητα πρώιμης διάγνωσης και έγκαιρου προσδιορισμού του κινδύνου του αιφνίδιου θανάτου σε έναν νέο άνθρωπο, και μόνο τότε είναι  δυνατό να τον προλάβουμε.

Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να αθλούνται και εμείς προσεκτικά να τους διασφαλίζουμε αυτήν την ευεργετική του συνήθεια.

Πηγές

Ελληνικό Καρδιολογικό Κολέγιο

Ειδικό Κέντρο Καρδιάς Αθλητών και Νέων

Similar posts
  • Φυσήματα στα παιδιά Ένα αγόρι 5 χρονών επισκέπτεται τον γιατρό του στα πλαίσια του επιβεβλημένου από την πολιτεία προσχολικού ελέγχου.Το παιδί δεν αναφέρει κανένα καρδιαγγειακό σύμπτωμα,το ιστορικό του είναι ελεύθερο.Από την φυσική εξέταση,προκύπτει μόνο,2/6-3/6 συστολικό  φύσημα εξώθησης στο κατώτερο αριστερό στερνικό όριο,το οποίο δεν προυπήρχε.Πώς πρέπει ο κλινικός γιατρός να διαχωρίσει αν το φύσημα είναι «αθώο»-«λειτουργικό» ή αν [...]

Κανένα σχόλιο

Σχολιάστε